Makaleler » Blog » Karaderbent Kaplıcası Pülümür Germike Otel

Karaderbent Kaplıcası Pülümür Germike Otel

Karaderbent Kaplıcası Pülümür Germike Otel

Bu yazımızda size Dersim Yöresi Tunceli İli şifa merkezlerinden biri olan Pülümür Germıke Termali tanıtacağız.

Pülümür Germıke Termal Oteli, Pülümür ilçesine 13 km, Erzincan’a 75 km, Tunceli’ye  81 km uzaklıktadır. Otel 3 yıldızlı olup sauna, havuz, kafeterya ve restaurantı ile hizmet vermektedir.

Otel; 16 adet 3 kişilik aile odaları, 10 kişilik double, 1 kişilik tek yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir.

Termal suları cilt kırışıklarının azalmasına, böbrek taşı düşürülmesine, sedef hastalığı tedavisine, deri hastalıklarına, kronik bel ve bacak ağrılarının tedavisinde, bel ve boyun fıtığına, kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

Karaderbent Kaplıcası ve çevre doğası, kirlenmemiş doğal/zengin florası nedeniyle gerçek anlamda bir “sıhhat mekanı”dır. Sağlık ve huzur arayanlar için kaçırılmayacak bir tatil ve şifa merkezidir.

Germike Tarihi :

Sözlü anlatılara göre GERMIKE sifa bulunan bir şifa merkezi olarak uzak yerlerden yürünerek gelinen bir kaplıcadır. Kurbanların kesildiği, duaların edildiği, lokmaların dağıtıldığı ve şifa bulunan bir mekandır.

Tunceli’den Pülümür’e doğru yolculuğun son üç kilometresinde sağ taraftaki eski “Yatılı Bölge İlköğretim Okulu”nun yanından Balpayam’a açılan yol tam da Pülümür’ün bu “tarihi coğrafyası”na gider. Tarihi türbe mezarın bulunduğu Kırklar (Pergini) Köyü bu yolun çevresindedir. Bülent Ecevit’in “Hititli, Selçuklu, Ermeni, Kürt, Türk” diye kültürel çeşitliliğe gönderme yaptığı “Pülümür’ünYaşsız Kadını” şiirine konu olan kadını tanıdığı Hasangazi Köyü ve Pir SultanAbdal’ın mekanı olduğuna inanılan Hacılı Köyü de bu yol çevresindedir.

Antranik’in Seyahatnamesinde adı geçen ve Osmanlı dönemi Pülümür’ün de hem Kaymakam hem de kanaat önderi olarak bilinen Şah Hüseyin Bey konağının bulunduğu Ağaşenlik Köyü de bu yolun üzerindedir. Gerek Osmanlı arşivlerinde ve gerekse Ermeni yazınında adı geçen; Rabat, Közlüce, Altınhüseyin, Kızılmescit, Bozağa Karaderbent, Karagöl ve Nohutlu köyleri bu güzergaha serpiştirilmiş gibidir. Bunların hemen hepsinde yüzlerce yıllık tarihin hem mekânsal hem de toplumsal izlerini görmek mümkündür.

Bugün artık yıkılmaya yüz tutmuş eski evler, bunlar arasında canlı kalabilmiş tarihi Hacılı Cemevi, Ermeni toplumuna ait kilise kalıntıları, koç başlı mezar taşları, türbeler, ziyaret mekanları ve hatta yerel kültürün çok kendine has örnekleri olarak `noletme`1 noktaları ile bölge keşfedilmemiş bir kültür havzasıdır.

GERMIKE işte bu tarihsel, doğal ve inançsal güzergah üzerindedir. Bozağa Karaderbent Köyünün hemen altında küçük bir akarsunun kenarında; sessizce akan sıcak kaynak suyu, buharı ve hafif sarı rengi ile ayırtedilebilen bir özel mekandır. Türkçede “kaplıca” İngilizcede “Termal” ve Almancada “Terme” vb. sözcüklerin Kırmancıkide karşılığı olan Germıke uzmanlarına göre yüzlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu durum Germıke’nin aslında bölgede tüm kadim kültürler tarafından uzun yıllar kullanıldığı anlamına gelir. Sözlü anlatılara göre GERMIKE de yapılaşma olmadan önce üzeri yapraklarla kapatılmış topraktan bir havuz olarak sırayla erkekler ve kadınlar tarafından kullanılmıştır. Çok uzun yıllar bu şekilde kullanıldıktan sonra 1950’li yıllarda nispetten daha iyi bir dinlenme imkanına kavuşmuştur.

Kayıtlara göre buradaki ilk yapı 1957 yılında Tunceli Valiliği İl Özel İdaresi adına Hasan Hüseyin Alkış tarafından yapılmıştır. Erkekler ve kadınlar için iki ayrı bölüm olarak tasarlanıp inşa edilen Germıke günümüze kadar bu şekilde kullanılmıştır.

Adres : Bozagakaraderbent Köyü – Pülümür / Tunceli

Tel : +90 535 624 93 62

Mail : info@germikeotel.com

Kaynak Web : http://www.germikeotel.com

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

ShopPHP | v5