Makaleler » Blog » İstanbul Rahmi Mustafa Koç Müzesi

İstanbul Rahmi Mustafa Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi nerede?

Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul Beyoğlu ilçesinde Hasköy cad no: Hasköy semtinde bulunur. Müze, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde kurulmuş ve yönetilmektedir. Rahmi M. Koç Müzesi, tüm ülkelere ve geçmişten günümüze endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanması, ev sahipliği yapılması, araştırılması, korunması ve sergilenmesine adanmış, kâr amacı gütmeyen özel bir kurumdur. 

Rahmi M. Koç Müzesi

Kısaca Koç olarak bilinen Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı sanayi müzesidir. İstanbul, Ankara ve Ayvalık'ta olmak üzere üç müzeye sahiptir.

1994 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç’in kuzey yakasındaki günümüze kadar büyüyerek hizmete devam etmektedir.

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç kıyısındaki Hasköy'de yer almaktadır. 27.000 metrekarelik bir alanı kapsayan müze, Türkiye'nin sanayi tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır. Mustafa V. Koç Binası / Tarihi Lengerhane Binası, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Açık Hava Sergileme Alanı. Müze koleksiyonunda en temel başlıkları ile iletişim ve ulaşım altında yer alan endüstriyel mirasın en geniş yelpazede örnekleri yer almaktadır. Müzede, buharlı trenler, lokomotifler, otomobiller, gemiler, uçaklar, makineler, endüstriyel ürünler ve daha pek çok şeyin yer aldığı 150'den fazla sergi bulunmaktadır.

Müze iş insanı Rahmi Koç tarafından kurulmuştur. Koç'un kişisel koleksiyonundan oluşan müze, Türkiye'nin sanayi tarihini ve gelişimini gözler önüne sermektedir. Müzede, Türkiye'de üretilen ilk otomobillerden, ilk buharlı lokomotiflerden ve ilk uçaklardan bazıları yer almaktadır.

Rahmi M. Koç Müzesi Şubeleri

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara Kalesi yakınında yer almaktadır. 42 sergi salonuna sahip müze, ulaşım, iletişim, sanayi ve teknoloji gibi çeşitli konuları kapsamaktadır. Müzede, 16. yüzyıldan kalma Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki tarihi bina da bulunmaktadır.

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, Ayvalık'ta yer almaktadır. 19. yüzyıldan kalma bir Rum konağında bulunan müze, denizcilik tarihine odaklanmaktadır. Müzede, gemi modelleri, denizcilik araçları ve denizcilik temalı sanat eserleri bulunmaktadır.

Koç Müzeler, her yaştan ziyaretçi için ilgi çekici ve eğitici bir deneyim sunmaktadır. Müzeler, Türkiye'nin sanayi tarihini ve kültürünü öğrenmek için harika bir yerdir.

Müzede bulunan Bölüm ve Koleksiyonlar

Atatürk Bölümü :  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e (1881-1938) aittir. Koleksiyon, Atatürk’ün silah ve ve çalışma arkadaşlarından olan Albay Halil Nuri Yurdakul’a aittir.  Oğlu Prof. Dr. Yurdakul Yurdakul ve gelini Sayın Ayşe Acatay Yurdakul tarafından Koç Müzesine bağışlanmıştır. Ayrıca Latife Hanım Koleksiyonu bu bölümün diğer değerli sergisidir.

Bilimsel Aletler : Bu bölümde, çeşitli bilimsel aletlerin geçmişi ve gelişimi anlatılmaktadır. Bunlar arasında teleskoplar, mikroskoplar, laboratuvar aletleri ve astronomik aletler yer almaktadır. Zaman ölçümü aletleri, Gök küresi, Transit Teleskop, Barograf, Rub’u Tahtası, Daire-i Muaddel, Usturlab, Güneş Sistemi Modeli sergileri.

Demir Yolu Ulaşımı : Bu bölümde, Türkiye'nin demiryolu ulaşım tarihini anlatan çeşitli eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında buharlı trenler, lokomotifler, vagonlar ve tren istasyonları yer almaktadır. Sultan Abdülaziz’in Saltanat Vagonu, Tünel Vagonu ve Makinesi, Mototren La Littorina, Kadıköy-Moda Tramvayı, G10 Lokomotif ve Tenderi, Atlı Tramvay sergileri.

Denizcilik :  Bu bölümde, Türkiye'nin denizcilik tarihini anlatan çeşitli eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında gemi modelleri, denizcilik araçları ve denizcilik temalı sanat eserleri yer almaktadır. Kısmet Gemisi, Tekel 15 Takalar, M/V Fenerbahçe Gemisi, Maid of Honour, Kurtarma Römorkörü Vernicos İrini, Gonca Buharlı Gemisi, Uzaklar Teknesi, Liman 2 Römorkörü sergileri.

Fenerbahçe Vapuru : Dolmabahçe Vapuru ile birlikte 1952'de İskoçya Glasgow'da William Denny&Brothers Dumbarton tezgahlarında inşa edilmiştir.Bu bölümde Yalvaç Ural Oyuncak Koleksiyonu’na ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalarına yer verilmektedir.

Havacılık :   Bu bölümde, Türkiye'nin havacılık tarihini anlatan çeşitli eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında uçaklar, helikopterler, uçakların parçaları ve havacılık temalı sanat eserleri yer almaktadır. De Havilland Vampire FB Mk 6, HFB-320 Hansa Jet “TC-LEY” Hamburger Flugzeugbau, Dornier Do 28 D-2 Skyservant, B-24 Liberator, Bell Cobra AH 1S, Jet Provost, F-104 Starfighter, Douglas DC-3 Dakota ucaş ssergileri.

İletişim Araçları : Bu bölümde, Türkiye'nin iletişim tarihini anlatan çeşitli eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında telefonlar, radyolar, televizyonlar ve bilgisayarlar yer almaktadır. Bauer Selection II Sinema Makinesi, Grammont Telefon, Zoetrop, Diktafon, Edison Telgrafı, Edison Standart Fonograf, Einstein Mektup sergisi.

Karayolu Ulaşımı : Bu bölümde, Türkiye'nin karayolu ulaşım tarihini anlatan çeşitli eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında buharlı trenler, lokomotifler, otomobiller, otobüsler ve motosikletler yer almaktadır. Tarım, Bisikletler - Çocuk Bisikletleri ve Bebek Arabaları – Motosikletler, Klasik Otomobiller, Kağnılar ve At Arabaları sergileri

Makineler :  Bu bölümde, çeşitli dönemlerden kalma çeşitli makineler sergilenmektedir. Bunlar arasında buharlı makineler, elektrikli makineler ve mekanik makineler yer almaktadır. Aral Dizel Motoru, I. & E. Greenwald Buhar Makinesi, Pompalama Motoru, Kalender Makinesi, Ruston Yatay Gaz Motoru sergileri.

Modeller ve Oyuncaklar : Bu bölümde, çeşitli dönemlerden kalma çeşitli modeller ve oyuncaklar sergilenmektedir. Bunlar arasında gemi modelleri, tren modelleri, araba modelleri ve oyuncak bebekler yer almaktadır. Oyuncak Gemiler, Motor Modelleri, Oyuncak Buhar Makineleri, Buharlı Gemi Makinesi Modelleri, Oyuncaklar, Buhar Makinesi Modelleri sergileri

Özel Koleksiyonlar : Bu bölümde Anaformoz Rahmi M. Koç portresi, Mehmet Memduh Önger Marklin Tren Koleksiyonu, Raoul Cabib Koleksiyonu, Zeki Alasya Diorama, Şapka Koleksiyonu, Yalvaç Ural Teneke Oyuncakları gibi özel kolleksiyonlar yer almaktadır.

Yaşayan Geçmiş : Bu bölümde, Türkiye'nin geçmişinden kalma çeşitli eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında geleneksel kıyafetler, el sanatları ürünleri ve geleneksel araçlar yer almaktadır. Dükkânlar, Marangozhane ve Tornahane, Balıkçı Barınağı, Zeytinyağı Fabrikası, Sandal Yapımevi, Film Seti, Kosta Usta’nın Motor Tamir Atölyesi, Kaptan Köşkü sergi ve gezi bölümleridir.

Rahmi M. Koç Müzesi Aktiviteler ve Deneyimler

Müze alanında ziyaretçiler için aktivite ve deneyim uygulamarı hazırlanmış. Bunlar; çocuklar için hazırlanmış doğum günü kutlamaları, Müze vapur ile eğitim ve sergiler için Fenerbahçe Vapuru gezisi, Hasköy-Sütlüca arasında Nostaljik Tren Turu, özel objelerde fotoğraf çekimi, tekkene ile Haliç turu, Oyun alanı ve atlı karıncaya binme imkanı hepsi ziyaretçiler için hazırlanmıştır.

Geçmiş yıllarda yapılan sergiler

Rahmi M. Koç Müzesi – Atatürk Koleksiyonu – 2022

“Dünya Bebekleri” Sergisi - 2022

“Zaman Yolcusu Vapurlar” -2020

“Yapı Kredi” Sergileri - 2020

“Türk Armatörlerinin Buharlı Gemileri” -2019

S”eyri Sefain'den Türkiye Denizcilik İşletmelerine” - 2019

Faruk Üründül ‘’Uzak Denizler’’ Sergisi – 2018

’Yolunuz Açık Olsun!’’ Sergisi - 2018

G”emi Severler ve Gemi Modelcileri Derneği 40. Yıl Retrospektif” Sergisi -2017

“Atatürk ve Çocuk Sevgisi” Sergisi – 2017

“Hem Yerde Hem Gökte” Sergisi Retro Rally 1 Haziran – 30 Ekim 2016

“Fenerler” Sergisi -DENİZDEKİ UMUT: “FENERLER” SERGİSİ -2016

"Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşları" Sergisi -2015

"Unutulmayan Hatıraları ile Çanakkale Kara Savaşları" Sergisi - 2015

"Beş Asır Sonra Piri Reis Tersane-i Amire'de" Sergisi  -2014

"Ölçekli Dünyalar, Modelcilik Kulübü Karma Model" Sergisi – 2014

“İşte Güneş” Sergisi - 2013

“Yol Efsaneleri İstanbul'da” Sergisi – 2013

“Bu Treni Kaçırmayın” Sergisi – 2013

Ege'den Karadeniz'e Ortaçağ Limanları” Sergisi – 2013

“Daniel Buren” Sergisi – 2012

“Büyüleyici Bir Gerçeklik – Halı ve Kilim Tabloları” Sergisi – 2012

“Yeni Kapı'nın Eski Gemileri” Sergisi – 2012

“Deniz ve İstanbul; İki Sevdalı” Sergisi – 2011

“Görünmez Müzisyenler” Sergisi - 2011

Nazenin IV ile Devr-i Alem” Sergisi – 2010

“Mavi Derinliklerin Gizemi” Sergisi – 2010

“Zeugma – Köprü Jale Kutadgobilik” Sergisi – 2010

“İstanbul Yolcu İskeleleri ve Vapurları” Sergisi - 2010

“Dolmabahçe'den Anıtkabir'e 1938-1953” Sergisi – 2009

“Henry Kupjack Minyatür Odalar” Sergisi – 2009

“Yalvaç Ural Teneke Oyuncaklar” Sergisi – 2009

“Gemi ve Deniz Sevgisi” Sergisi - 2009

Vehbi Koç “Bir Yüzyılın Hikayesi 1901-1996” Sergisi -2008

“Beyin: Gizemli Yolculuk” Sergisi - 2008

“Vapurlar ve İnsanlar Orhan Eryılmaz” Sergisi -2007

“Vesait-i Havaiye, Berriye, Bahriye (Hava, Kara, Deniz Taşıtları)” Sergisi - 2007

“Leonardo Evrensel Deha” Sergisi -2006

“Olasılıklar Evreninde Armoni” Sergisi -2005

“Çanakkale 1915-2005” Sergisi – 2005

“Cennetin Gemileri” Sergisi - 2005

“Olasılıklar Evreninde Armoni” Sergisi -2004

Türk Otomobiliyle 50 Yıl “Hayalden Gerçeğe” Sergisi -2004

“Halfdan Buradaydı” -2003

“Düş Araçları” Sergisi - 2003

“Mavi” Sergi– 2002

“İhap Hulusi Göre “Sergisi : “Türk afiş sanatı ve reklamcılığı” sergisi : 2002

Rahmi M. Koç Müzesi nasıl gidilir?

İETT Otobüs Hatları : 36T Taksim – Cebeci , 38T Taksim – Küçükköy, 47 Eminönü – Yeşilpınar, 47Ç Eminönü – Güzeltepe, 47E Eminönü – Binevler,  54HŞ Şişli – Hasköy, 54HT Taksim – Hasköy, 50E Alibeyköy Metro-Eminönü, 50N Harbiye Askeri Müze -Alibeyköy Metro

Minibüs : Şişhane - Alibeyköy Hattı

Metrobüs : Halıcıoğlu durağında inilir yürüyerek veya haliç sahiline inerek minibüs ve İETT otobüsleri ile gidilir.

Deniz Yolu : Şehir Hatları Vapurları Haliç Hattı ile Üsküdar - Eminönü – Eyüp seferleri ve Kadıköy-Eyüp seferleri ile

Rahmi M. Koç Müzesi Çalışma Saatleri

Pazartesi: Kapalı

Hafta İçi : Salı- Cuma: 09:30 - 17:00

Hafta Sonu: Cumartesi-Pazar: 10:00 - 18:00

Özel Günler

Dini Bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri müze kapalıdır.

*Son bilet satışları kapanış saatinden 30 dakika öncedir.

Otopark : Ziyaretçilerin kullanımı için ücretli ve sınırlı sayıda otopark alanı mevcuttur.

Rahmi M. Koç Müzesi İletişim

Adres : Rahmi M. Koç Müzesi
Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445 – İstanbul

Telefon +09 (212) 369 66 00

E-posta : info@rmk-museum.org.tr

Rahmi M. Koç Müzesi giriş ücreti 2023

Müze Bileti

Yetişkin : 160 TL

Öğrenci : 80 TL (Okul ziyaretlerinde öğrenci bileti 50 TL olarak uygulanmaktadır.)

Tekne Turları

Tekkene turları Hava koşullarına bağlı olarak yapılmaktadır.

Yetişkin : 45 TL

Öğrenci  : 30 TL

Denizaltı turları yapılmamaktadır.

Rahmi M. Koç Müzesi müze kart geçerli mi?

Müzekart geçerli değildir. Rahmi M. Koç Müzesi özel bir müze olup kar amacı gütmeyen Koç Vakfı tarafından işletilmektesi. Müze Kart kültür bakanlığına ait müzelerde geçerli olduğu için Koç Müzesinde geçerli değildir.

Rahmi M. Koç müzesi biletleri satış yerleri biletix.com ve müze girişidir. İndirim avantajlarından yararlanmak için koç müzesi “Müze Dostu” kartı alabilirsiniz. Ayrıca koç topluluğu çalışanları için ayrıcalıklar ile ziyaretinizi yapabilirsiniz.

birbiral Yerli ürünler sanal marketi sundu.

 

 

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

ShopPHP | v5