Covid-19 ile öne çıkan örgüt.
Covid-19 corona virüs ile dünya genelinde salgına dönüşen ve şimdiden yüzbinlerce ölüme sebep olan felaket yaşanıyor. Bu salgında günlük yaşamımıza giren kurumların başında Dünya Sağlık Örgütü geliyor.
Dünya sağlık örgütünün açıklamaları, salgın hastalığa ait istatistiki rakamlar takip ediliyor. Ülkeler arasında Corona hakkında bilgi akışında yine bu örgüt en önde rol oynuyor. En son olarak ABD başkanı örgürü istenmeyen olarak ilan edip ABD’nin ödeneğini durdurduğunu açıkladı.
Corona virüsü ile domuz gribi, kuş gribi,Sars, Mers gibi daha önce görülen salgın hastalıkların çok ötesinde bir hastalık ve ölüm oranına sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu salgında oynayacağı rolün ne kadar etkili olduğunu yaşayarak dünya halkları görmektedir.
Dünya Sağlık Örgütünün kuruluşu
İngilizcesi World Health Organization olan örgüt Birleşmiş Milletler'e bağlı dünya toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapmaktadır.
Birleşmiş milletler tarafından Çin ve Brezilyalı delegelerin bir "Uluslararası Sağlık örgütü” kurulmasını tüm halkların sağlığının korunmasının dünya barışına katkı sunacağını benimseyerek başlatmıştır.
New York’ta 19-22 Temmuz 1946 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı’nda BM’ye üye 51 ülkenin temsilcisi katılmıştır. Bu toplantıda Dünya Sağlık Örgütü anayasasını oluşturmuşlardır.
Bu toplantıda bulunan diğer örgütler ise Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), OIHP (Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu), PAHO, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu, Kızılhaç, ve Rockefeller Vakfıdır.
DSÖ Anayasası 61 ülkenin temsilcisi tarafından 22 Temmuz 1946 tarihinde imzalanmıştır. DSÖ Anayasası en az 26 üye ülkenin resmen onayı ile yürürlüğe girmiştir. Seçilen ara komisyon iki yıl süre ile görev sürdürmüş, 26 üye ülkenin onayı ile 7 Nisan 1948’de kuruluşu tamlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
7 Nisan DSÖ Anayasası’nın yürürlüğe girdiği tarih olarak her yıl "Dünya Sağlık Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.
DSÖ’ye, Mayıs 2000 itibarıyla üye ülke sayısı191 olmuştur. Bunun yanında 2 ülke de ortak üye konumundadır. Hizmet kurulan bölge ofisleri aracılığı ile yürütülmektedir.
Örgütün amaçlarını yerine getirmek için uygulanan görevleri uygulamakta ve bu görevleri Dünya genelinde koordine etmektedir.
Sağlıklı bir yaşam için gerekli azami sağlık ve koruyucu tedbirleri almak her dünya insanının görevidir. Birbiral sağlıklı bir yaşam ve ticari yaşam için gerekli kurallara uymaya gayret etmektedir.