Müze gezisini teknoloji ile yaşayın. Teknoloji yenilikleri gün yaşamımızda gelişen uygulamalardan biri müzelerde gerçekleştirildi. Müzelerde yaşama geçirilen interaktif uygulamalar ile ziyaretçileri gerçek bir tarih kurgusuna yolculuğuna çıkarıyor.
DTÜ Teknokent’te jurulmuş Reo-Tek, müze, sergi, eğitim, kongerans, mobil ve araştırma konularında interaktif teknolojilerle bütünleşen tasarım ve yazılım geliştiriyor.
Sanal gerçeklik yazılımlarından faydalanarak müzeler için interaktif sergi ünitelerinin kurulumuna kadar hizmet veren firmai günümüze kadar kadar yaklaşık 40 müzeyi tasarladı.
Müzelere uğrama yaşının daha çok çorukluk yaşlarında başladığı ve ilerleyen yaşlarda müze ziyaretinin azaldığını gözlemleyen firma gençlerin ve çocukların başta olmak üzere müzelere olan ilgi ve ziyaretini artıkmak ve ekiştirmek için böyle bir uygulama geliştirildi.
Müze sanal gerçeklilik yazılımı oyunlardan esinlenerek geliştirldi. Tubitak destekli yapılan proje başarı ile tamlanarak müzelerde uygulamaya başlandı.
Müze Tarihi yolculuk
Sergi alanındaki maddi kısıtlamalar teknoloji ile sınırların aşılmasına imkan veriyor. Tarih içindeki değişimler bu uygulamaların sayesinde tarihi evrelerine göre ziyaretcilerin hizmetine sunuluyor. Resimleri ile tarihi mekanların yıllar içindeki değişimleri günümüze yansıtılıyor.
Türkiye’nin tarihi zenginliği teknoloji ile sunulduğu için insanların yaşadıkları toprakların kültürel zenginliğini fark etmesine, aidiyet duygularının güçlendiğine, terihi zenginliğin günümüze taşınmasına sebep oluyor.
Dümen başında Akdeniz’de tarih gezi
Alanya Arkeoloji Müzesi için bir yapılan gemi simülatörü ile. dümenin başına geçen ziyaretçiler, Alanya yarımadasındaki sanal deniz ve tarih yolculuğuna teknoloji ile çıkabiliyor. Alanya limanına uğramış tarihteki gemi modellerini görmek ziyaretcilere dolu dolu anlar yaşatıyor.
Hattuşa sokaklarında savaş arabası deneyimi
Çorum Arkeoloji Müzesi için geliştirlen savaş arabsı simülatörü ile Hitit İmparatorluğunun başkenti Hattuşa’da bir zamanda yolcukul yapıp Hitit savaş arabasıyla gezmek mümkün. 2 eksenli bir at arabası simülatörü ve panoramik silindirik ekran sayesinde. at arabasının üstüne binip, dizginleri kavradıkları an artık kendinizi Hatuuşa’da bulabilirsiniz. Şehrin sokaklarında, evler ve tapınakların arasındaki antik yolda atlı savaş arabası süren ziyaretçiler, yolculukları sırasında oradan geçen rahipleri, halkı,askerleri, bitkileri ve hayvanları görme imkanına sahip oluyor.y
Kimsenin görmediği Kral Midas’ın mezarını ziyaret edin.
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne bağlı Gordion Müzesi’nde Kral Midas’a ait olduğu düşünülen MM Tümülüsü sergilenmekte. Tümülüste bulunan diğer bulgular olan kemikler ve eserlerin çoğu Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaetcileri bekliyor.
Müzede silindirik ekranlı sanal gezi sistemi ile kral ve odasındaki eşyaları yerinde görmelerini sağlamak artık ziyaretcilerin faydalandığı bir hizmet haline geldi.
Ziyaretciler Sistem sayesinde , tümülüsü dışarıdan görmeye başlıyor, etkileşimli bilgi sistemiyle tümülüsün yapısı, mezarın inşa aşamaları ve arkeolojik önemi hakkında tüm bilgilere sahibi oluyor. ‘birinci kişi kamerası’ ile mezarın içine girerek ilk kapatıldığı andaki halini gezebiliyor.
Mezar içinde ilk keşfedildiği haliyle dizilen eşyalar çizimlerden yararlanılarak, masalımsı anlatımlar ile eserler 3 boyutlu olarak tekrar canlandırıldı,
Herkül’ün görevlerine talip olmak
Antalya Arkeoloji Müzesi’ne, Antik Perge Tiyatrosu ve Herkül’ün mitolojide anlatılan 12 işi hakkında bilgi veren iki uygulama hayata geçirildi. Perge Tiyatrosu Bilgi Sistemi’nde müzeye sergilenmek üzere Antik Perge Tiyatrosu’ndan getirilen 16 eserler hakkında bilgili sunuluyor Üç boyutlu canlandırılan eserler dokunmatik ekranla dör yandan izlenebiliyor.
Herkül ve görevlerindeki mitolojik anlatılan canlılar, geleneksel gölge tiyatrosu kullanılarak canlandırıldı. Antik Yunan vazolarının üstündeki antik çizimlerden esinlenerek üretilen karakterler, kullanıcı tarafından yönetilen kuklalara dönüşürken ziyaretçi hikayeyi kendisi yeniden yazabiliyor.
Dijital dürbünle 88 yıl önceki Ankara
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi için geliştirilen yeni dijital uygulamalard dijital kitap ziyaretçileri karşılıyor. Animasyon ve videolarla desteklenen bu kitapta ziyaretçi, hiz tahmin etmeyeceği bir deneyim ile bir kitabın sayfalarında dolaşarak, müzenin mimarisi, tarihçesi ve segilenen önemli eserler hakkında bilgi sahibi oluyor.
Türk Ressamları Bilgi Sistemi’nde sayesinde müzede tabloları yer alan Türk ressamları ve resim akımları hakkında bilgi alabiliyor. İnteraktif şekilde zaman çizelgesini kaydırarak geçmişten yakın tarihlere kadar resim alanındaki değişimleri izleyebiliyor.
Müzenin ön bahçesinde, ‘dijital dürbün’ uygulaması ile Ankarayı çevreleyen alan görülebiliyor.Ankara’nın 1930’larda yaşayan halini yansıtan dürbünü kullanan her ziyaretçi, zamanda yolculuk yapıyor.
Zeugma ziyaretçisiyle etkileşime giriyor
Zeugma Müzesi ‘etkileşimli mozaik havuzu’ içinde 6×4 metre boyutlarında yapıldı. Gaziantep Mozaik Müzesi’nde gerçekleştirilen uygulama için, etkivizyon sistemi yaşama geçti..
Sistem, bölgede bulunan Roma evlerinin ortasındaki yağmur suyunun biriktiği havuzlarda yer alan su mozaiklerinin geçmiş zamanda kullanımına benzer şekilde hazırlandı. Mozaikler, ziyaretçiler içine girdiklerinde dalgalanan bir su efektiyle etkileşimli olarak müze tabanında sunuluyor.
Gerçek zamanlı 3 boyutlu etkileşimli destelkenen öğeler ile 5 mozaik birer dakikalık temalarla sergileniyor. Fiziksel gerçeklikte, hidrodinamik özelliklere göre formu değişen, yapay zekalarıyla ziyaretçilerden kaçan, sonra tekrar yiyecek arama ve sürü davranışı gösteren balıklar eklendi.
Birbiral teknolojinin daima yanında