Makaleler » Kültür » Assos'ta 2 bin 200 yıllık aslan heykeli günyüzüne çıkarıldı

Assos'ta 2 bin 200 yıllık aslan heykeli günyüzüne çıkarıldı

Ayvacık ilçesine Behramkale köyünde bulundu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü hudutları içinde bulunan Assos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda ilginç olan ve 2 bin 200 yıllık aslan heykeli ile bin 500 yıllık üç gözlü ocak kazı alanından çıkarılarak tarihe kazanadırıldı.

Asas Aslan Heykeli ve Üç Gözlü Ocak

Helenistik döneme ait aslan heykeli ile Doğu Roma (Bizans) döneminden kalma 3 gözlü ocak arkeolojik kazılar yapılan Behramkale köyü sınırları içindeki tarihi Assos Antik Kenti’nde bulunması kazı ekibinde sevinçle karşılandı.

Yunanistan’ın Midilli Adası’nın hemen karşısında kurulan kent Antik Çağ’da “Troas” olarak adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında bulunuyor.

İlk kazı çalışmaları ABD’li arkeologlar tarafından  1800’lü yıllarda yapılmıştı. Uzun süre ciddi bir çalışma yapılmayan antik kent Assos, 1981’de yeniden kazı çalışmaları ile günyüzüne çıkarılmaya başlandı.

Tarihi bölgede Türk bilim insanları üncülüğünde oluşan ekip yaklaşık 38 yıldır kazı çalışması yürütülüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan tarafıfndan anadolu ajansına verilen bilgilere göre, 25 kişiden oluşan ekiple temmuz 2019 yılı içinde başladığı kazı çalışmalarına devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu (TTK) ve ana sponsor İÇDAŞ’ın desteğiyle devam eden kazı çalışmaları, gelecek ay sona erecek ve 2019 yılı kazı programı sona erecek. Bu yılki kazı çalışmalarında önemli bilgi ve eserlere ulaşıldı.

Çalışmaların yoğunlaştırıldığı alan, kentin batı nekropolisinde yer alan ana kapının hemen gerisindeki Bizans dönemine ait yapıların yer aldığı alanda devam ediyor. ‘Xenodochion’ adı verilen bu kent, o dönemde han olarak kullanılan bir kompleks yapıdan oluşuyor. Bulunan bir aslan heykeli parçası bu alanda bulundu. Bu aslan heykeli Helenistik döneme ait olabileceği fakat daha sonra Bizans döneminde bir yapı içinde ikinci bir yapı malzeme olarak kullanılması sebebi ile bisans dönemine de ait olabileceği verilen bilgilermarasında.

Aslan heykelinin milattan önce 2’nci yüzyıldan kalma 2 bin 200 yıllık bir tarihe sabip olması eserin değerine değer kazandırmakta.

Üç gözlü” Bizans ocağı

Yapılan kazı çalışmalarının bir başka bölgenin ise yine tarihi kent agora olarak biliniyor.

Agoranın batısında yer alan Bizans yapılarındaki kazılarda da önemli bir buluntu elde ettiklerini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

Bu alanda yapılan çalışmalarında ise bulunan en ilginç eser  o dönemde pişirme ocağı olarak kullanılan ve üzerinde aynı anda üç kapla pişirme yapılabilen bir ocak. Bu ocak tabii ki gerek biçim gerekse iyi korunmuş olması açısından, Bizans çağındaki gündelik yaşama ışık tutması açısında oldukça ilginç bir bulugu. Milattan sonra 5’inci yüzyıl yani Bizans dönemine, yaklaşık bin 500 yıllık bir tarihe ait.”

Birbiral kazı ekibinin  çalışmalarının sevindirici sonuçlar ile sonuçlanmasından oldukca memnun

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

ShopPHP | v5